De aici decurge şi importanţa asigurării unui management de calitate al activităţilor de cercetare din Universităţi. Scopul fundamental al acestui proiect este de a realiza o analiză profundă a calităţii activităţii de cercetare ştiinţifică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza precum şi a modului de organizare actual al acesteia. Pe baza acestei analize se va elabora o propunere de perfecţionare a organizării şi a managementului cercetării ştiinţifice.
În ultimii ani, a existat o largă dezbatere privind modalităţile concrete de evaluare a calităţii activităţii de cercetare din universităţile din România. Adesea, au fost făcute aprecieri privind rezultatele acestora în comparaţie cu cele ale altor universităţi de prestigiu din lume. În esenţă, s-a observat faptul că nici o universitate românească nu a reuşit să intre printre primele 500 universităţi – cotate după diverse seturi de criterii internaţionale – în primul rând, datorită rezultatelor comparativ mai slabe ale acestora în domeniul cercetării ştiinţifice. Deşi Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi a fost cotată mai mulţi ani pe primul loc în ţară (după criterii de impact internaţional al cercetării raportat la numărul cercetătorilor), rezultatele acesteia sunt încă departe de cele ale universităţilor aflate în clasificările acceptate la nivel naţional şi internaţional.
Trebuie să remarcăm faptul că în ultimii ani au fost şi unele evoluţii pozitive în procesul evaluării reale a capacităţii de cercetare din România. Au fost tot mai mult folosite în evaluările interne criterii de impact internaţional al cercetării ştiinţifice (lucrări cotate în sistemul ISI, factorul de impact, numărul de citări ale lucrărilor publicate, indicele Hirsch al cercetătorilor etc.).
La sectiunea "Documente" au fost adaugate rapoartele draft realizate de Firma de consultanta Horvath & Partners. [..]