Activitatea de cercetare ştiinţifică are o excepţională importanţă în universităţile moderne şi, de cele mai multe ori, cotarea unei Universităţi depinde, în mod esenţial, de rezultatele cu impact internaţional ale grupurilor de cercetare ştiinţifică formate în cadrul acesteia.
În contextul internaţional actual, în special al procesului accentuat şi rapid al globalizării, prima datorie a conducerii unei universităţi de prestigiu este să asigure o activitate de cercetare ştiinţifică de calitate şi cu impact pe plan intern şi internaţional. Uniunea Europeană şi-a propus ca direcţie strategică fundamentală să devină "cea mai dinamică şi competitivă economie bazată pe cunoaştere din lume, capabilă de a asigura o creştere economică sustenabilă şi slujbe mai multe şi mai bune precum şi o coeziune socială mai mare, în condiţiile respectării mediului înconjurător".
Universităţile sunt pilonii de bază pentru a forma specialiştii care să pună în practica economică şi socială o economie bazată pe cunoaştere la cel mai înalt nivel de competitivitate internaţională.
Cercetarea ştiinţifică din universităţi are nu doar rolul de obţinere de noi cunoştinţe, ci şi de a asigura un mediu de formare a studenţilor, în special a celor din ciclurile de masterat şi doctorat. Pentru a avea o forţă de muncă cu înaltă pregătire este absolut necesar ca în universităţi să se desfăşoare o activitate de cercetare ştiinţifică de înalt nivel.
La sectiunea "Documente" au fost adaugate rapoartele draft realizate de Firma de consultanta Horvath & Partners. [..]